03
ΦΕΒ

Ρελάνς Μέρκελ με κρυφή ατζέντα


της Άννας Αραμπατζή

Μόνο στη «χριστιανική» αγάπη δεν μπορεί να αποδοθεί η γερμανική υπαναχώρηση στο θέμα της λύσης- πακέτο που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανατολικογερμανίδα Άγκελα Μέρκελ επιλέγει τον δρόμο της ευρωπαϊκής συναίνεσης, που θα βγάλει από το αδιέξοδο τις υπερχρεωμένες χώρες και κατά συνέπεια το ευρώ, με στόχο να αποφύγει εσωτερικούς τριγμούς.

Έχοντας, λοιπόν, στο νου πως επίκεινται 7 περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο τρέχον έτος, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ζητά συχνά-πυκνά την άδεια του γερμανικού κοινοβουλίου για τη χορήγηση βοήθειας σε κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς έτσι πλήττεται η δημοτικότητα του κόμματος της.

Αυτό υποδηλώνουν άλλωστε τα λεγόμενα του γερμανού τσάρου Wolfgang Schaeuble για την αντιμετώπιση στόχων με ένα αποτελεσματικό πακέτο, «ώστε να μην χρειάζεται να το επανεξετάζουμε κάθε λίγους μήνες».

Παράλληλα, υπάρχει και ένα επιπλέον πολυπόθητο αντάλλαγμα για τη Γερμανία. Η διαδοχή του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Axel Weber στο τιμόνι της ΕΚΤ , καθώς λήγει η θητεία του επικεφαλής της, Jean Claude Trichet. Αντάλλαγμα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει για τη συναίνεση της η Γερμανία στο προκείμενο θέμα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως την πρόταση για επιμήκυνση «έφερε στο τραπέζι» ο ίδιος ο Weber.

Τηρώντας, λοιπόν, μια επιφανειακά σκληρή στάση, ζητώντας την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων από τις χώρες μέλη της ΕΕ, ικανοποιεί το «αίσθημα» των γερμανών πολιτών, αλλά υπαναχωρώντας κρατά ευχαριστημένους τους ευρωπαίους εταίρους, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα φυσικά.

Produced by