03
ΦΕΒ

Δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό ο Trichet(upd)


Δεν ανησυχεί για τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα του πληθωρισμού ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean Claude Trichet, όπως δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά τον Τρισέ στην άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Ο πληθωρισμός υφίσταται βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις και ενδέχεται να μείνει άνω του 2% κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2011.

Ωστόσο, «δεν επηρεάζονται οι προσδοκίες μας για την συγκράτηση των τιμών», διευκρίνισε. «Έχουμε ευθύνη να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ όσο για το αν θα υπάρξει αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, επεσήμανε πως θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση των αρμόδιων φορέων που θα δημοσιευθεί σύντομα.

«Ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός είναι που μετράει», υπογράμμισε.


«Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη είναι ψηλά», όπως υποστήριξε ο Trichet, ο οποίος εκτιμά πως το εμπόριο ενδέχεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Το πρόγραμμα ομολόγων συνεχίζεται, παρά το ότι η ΕΚΤ δεν αγόρασε ομόλογα την περασμένη εβδομάδα», υποστήριξε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ για μια ακόμη φορά δήλωσε πως το EFSF θα πρέπει να είναι ευέλικτο.

Όσο για τα επικείμενα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, «οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά».

«Η ΕΚΤ δεν βρίσκεται σε συζητήσεις είτε με την Ελλάδα είτε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας σχετικά με τη διάθεση ομολόγων συνολικού ύψους 76 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να σχολιάσει το ενδεχόμενο διακράτησης των συγκεκριμένων ομολόγων από την ΕΚΤ έως την ημερομηνία λήξης τους.


Όπως μεταδίδαμε και νωρίτερα, έναν λόγο παραπάνω είχε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, να επικεντρώσει τη σημερινή του ομιλία στο ζήτημα του πληθωρισμού, μετά την «απειλή» για αύξηση των επιτοκίων που εκτόξευσε τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός στην περιοχή της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 2,4% τον Ιανουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, ξεπερνώντας το στόχο για πληθωρισμό 2%, ενώ την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Αίγυπτο επηρεάζοντας τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Στις 13 Ιανουαρίου ο Trichet είχε δηλώσει ότι η τράπεζα περίμενε μείωση του πληθωρισμού ακόμα και κάτω από το 2% το 2011, αλλά επισήμανε ότι "έτρεχε" πάνω από το στόχο και δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει σε εγρήγορση για τις εξελίξεις.

«Πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας», σχολιάζει ο Jens Sondergaard , ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura , ενώ τόνισε πως ο Trichet προσπαθεί να μιλήσει στις αγορές, χωρίς όμως να τις τρομάξει.

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1% η ΕΚΤ, όπως ήταν αναμενόμενο.

Produced by