03
ΦΕΒ

Γαλλογερμανικός άξονας


«Σύσφιξη» της οικονομικής συνεργασίας επιδιώκεται με την γαλλογερμανική πρόταση για πραγματοποίηση ετήσιας Συνόδου των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.


Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλική προεδρεία, η πρόταση αυτή θα κατατεθεί αύριο και με βάση αυτή, οι κοινοί οικονομικοί στόχοι για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του "συμφώνου ανταγωνιστικότητας", θα αποφασίζονται σε συνόδους των ηγετών τους, κατά το δημοσίευμα των Financial Times.


Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές γερμανών αξιωματούχων, αναφέρει ότι το σχέδιο για το στενότερο οικονομικό συντονισμό στην Ευρωζώνη απαιτεί τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους. Ευπρόσδεκτες θα είναι στη Σύνοδο και οι χώρες που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ.

Οι ηγέτες θα κληθούν να συμφωνήσουν σε θέματα νομοθεσίας για την κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα υλοποιούνται εξαιτίας των αμοιβαίων πιέσεων, χωρίς να υπάρχει κυρωτικός χαρακτήρας.

Στην εποπτεία υλοποίησης του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα μετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όχι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αύριο, η γερμανίδα καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ απο κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας".

Όπως δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ  ότι η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται σε κοινές προτάσεις για να βελτιώσουν την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από όλες τις χώρες της ΕΕ και βασίζονται στον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών και την εξάλειψη των διαφορών στην ανταγωνιστικότητα.

"Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου θα προτείνουμε τη λεγόμενη συνολική λύση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών", είπε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Produced by