03
ΦΕΒ

Wall: Πιέζουν τα εταιρικά και τα μάκρο(upd)


Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στη Wall Street, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα να απογοητεύουν και να αποτελούν δικαιολογία για κατοχύρωση κερδών.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,01% στις 12.040, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,03 % στις 1.303 μονάδες. Ο Nasdaq 100 καταγράφει απώλειες 0,02% στις 2.748 μονάδες.

«Η βία στην Αίγυπτο έχει ενταθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και οι αγορές δεν είχαν υποχωρήσει», σημειώνει αναλυτής μετοχών της Saxo Bank και προσθέτει πως περισσότερο μετρούν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, στο μέτωπο των εταιρικών, ανοδικά στα 511 εκατ. δολάρια ή 37 σεντς ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα κέρδη δ’ τριμήνου της Dow Chemical. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 34 σεντς ανά μετοχή.

Η Merck εμφάνισε απώλειες ύψους $531 εκ. ή 17 σεντς ανά μετοχή εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο. Κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, η εταιρία είχε εμφανίσει κέρδη στα $6,94 δις ή $2,35 ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 20% στα $12,1 δις. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 83 σεντς ανά μετοχή.

Έναυσμα για αισιοδοξία είναι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και την απασχόληση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Ben Bernanke , ο οποίος προειδοποίησε πως η Τράπεζα δεν έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις της για σταδιακή ανάκαμψη.

 Στην ομιλία του ο Bernanke σημειώνει πως ο πληθωρισμός παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ακόμα και μετά τις αυξήσεις των τιμών ενεργειακών προϊόντων.


Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, υποχώρησαν κατά 42.000 στις 415.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις 418.000.

Παράλληλα, άνοδο κατά 2,6% σημείωσε η παραγωγικότητα των αμερικάνικων επιχειρήσεων στο δ’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η άνοδος ήταν της τάξεως του 4,5% και οι εργατοώρες ενισχύθηκαν κατά 1,8%. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο κατά 2,2%.


Στο 59,4% ενισχύθηκε ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Ιανουάριο, από το 57,1% του Δεκεμβρίου.  Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο της τάξεως του 57,3%.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εμπορίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 0,4%.


Πρόκειται για την πρώτη άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 2,3% τον Δεκέμβριο, ελαφρώς μικρότερη πτώση από αυτή κατά 2,5% της περασμένης εβδομάδας.
Produced by