03
ΦΕΒ

Λύση για μείωση ελληνικού χρέους όσο είναι καιρός!


H Ευρωπαϊκή Ένωση και γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανά βήματα για να μειώσουν το ελληνικό χρέος έως το β΄ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, σε δηλώσεις στο Reuters.

Η χρονική στιγμή της κίνησης, η οποία μπορεί να πάρει την μορφή επαναφοράς χρέους ή ακόμη και μιας εθελοντικής αλλαγής στους όρους των ελληνικών ομολόγων, είναι υπό σχεδίαση προκειμένου να περιορίσει την πίεση που δέχεται η Αθήνα και να δράσει προτού το χρέος περάσει σε δεύτερα χέρια.

«Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο», είπε πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters, αναφερόμενοι στον χρόνο και στην φύση μιας τέτοιας κίνησης.

«Οι επαναγορές θα συμπεριλαμβάνουν ομόλογα τα οποία λήγουν ή ανταλλαγή, ή συμφωνία με τους πιστωτές για να υπάρχει μείωση του κουπονιού και επέκταση της διάρκειας», δήλωσε δεύτερη πηγή.


Οικονομική διακυβέρνηση έως το καλοκαίρι


Θέμα μηνών, έως το καλοκαίρι, αποτελεί η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε o εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε λέγοντας: «χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ».Produced by