03
ΦΕΒ

Ευρωαγορές: Πτωτικό σκηνικό ως τη λήξη


Σε πτωτικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με «φόντο» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο επικεφαλής της, Jean Claude Trichet, δεν ανησυχεί για τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα του πληθωρισμού. Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά τον Τρισέ στην άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,43% στις 5.974 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,11% στις 4.021 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 0,09% στις 7.176 μονάδες.

Πτώση 0,2% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, στις 284,05 μονάδες, στο Λονδίνο.

«Είμαστε σε φάση σταθεροποίησης», αναφέρει ο Andreas Lipkow, trader της MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank.


Η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχώρησε 3,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δ΄τρίμηνο.

Απώλειες 1,2% κατέγραψε η Total. Στον αντίποδα, η TeliaSonera ενισχύθηκε 3% καθώς ανακοίνωσε ενισχυμένη κερδοφορία λόγω της αυξημένης ζήτησης.Στο μέτωπο των μακροοικονομικών
, στις 57 μονάδες ενισχύθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI για την περιοχή της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου 9μήνου.

Αναλυτικά, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 57 μονάδες από 55,5 μονάδες το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στις 56,3 μονάδες.

Ριμπάουντ κατέγραψε ο δείκτης υπηρεσιών PMI στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στις 54,5 μονάδες, από τα χαμηλά 20μήνου τον Δεκέμβριο και τις 49,7 μονάδες.

Απρόσμενη πτώση στις λιανικές της ευρωζώνης

Υποχώρησαν κατά 0,6% οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη συγκριτικά με τον Νοέμβριο και σημείωσαν πτώση κατά 0,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 0,3% και σε ετήσια βάση κατά 0,1%.
Produced by