04
ΦΕΒ

Στις 4/3 η Έκτακτη Σύνοδος


Άρχισαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Αίγυπτο, ενώ όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί γνωστοποίησε την απόφαση για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών.

Στην «τελική λύση» της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και, ειδικότερα, σε μια ρύθμιση που θα αποτρέπει οριστικά τη χρεοκοπία της Ελλάδας «ποντάρουν» οι αγορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες , αλλά αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν, ότι οι προσδοκίες που αναπτύσσονται ίσως αποδειχθούν υπερβολικές.

Το σχέδιο για το ανακοινωθέν της Συνόδου περιορίζεται σε πολύ γενικόλογες δεσμεύσεις. Οι “Financial Times” αποκάλυψαν το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις. Το κυριότερο συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι Γερμανία και Γαλλία , δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν την ευρωζώνη , δηλαδή για το αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) θα έχει δυνατότητα απευθείας αγοράς ομολόγων και σε ποιο βαθμό θα συντονισθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ευρωζώνης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανακοινώσουν «σκληρά» τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ πολλοί φοβούνται… ρελάνς από τη Μέρκελ την τελευταία στιγμή, κατεβάζοντας στη Σύνοδο κάποια «κρυφή» ατζέντα.
Βεβαίως η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά από την χθεσινή της συνάντηση με τον Ισπανό Πρωθυπουργό έσπευσε να τονίσει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λάβουν καμία τελική απόφαση κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Μία μόλις ημέρα πριν την σημερινή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια διγλωσσίας, απαντώντας αρνητικά στη φημολογία περί άμεσης αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας διαρρέουν ότι η προοπτική να αγοράζει το EFSF ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν έγιναν ιδιαιτέρως αποδεκτές από τους γερμανικούς κύκλους.

Οι διαρροές αυτές έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία είναι θετική σε κάτι τέτοιο.
Η Γερμανία ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι για να κάνει οποιαδήποτε «παραχώρηση» στο θέμα των ελληνικών, ή άλλων, ομολόγων, θα πρέπει πρώτα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της για «σιδηρά» δημοσιονομική πειθαρχία. Για τη Γερμανία σημαντικό είναι να τηρηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των δομικών μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτό και οι σημαντικές αποφάσεις παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου ως μέρος του συνολικού πακέτου, μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση του σημερινού EFSF και το μόνιμο μηχανικό στήριξης που θα διαδεχτεί το ταμείο από τα μέσα του 2013.

Οπως τονίζουν αναλυτές, η συζήτηση για το νέο καθεστώς λειτουργίας του EFSF, στο οποίο επενδύουν μεγάλες ελπίδες οι αγορές, δημιουργεί προς το παρόν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που προσφέρει. Ένα κρίσιμο ερώτημα, αν υποτεθεί ότι ο Μηχανισμός θα πάρει την άδεια των ηγετών για να προχωρήσει σε απευθείας αγορές ομολόγων, είναι σε ποιες τιμές θα γίνουν αυτές;. Επιπλέον, τα κεφάλαια που θα μπορεί κατά το μέγιστο να χρησιμοποιήσει το EFSF είναι μόλις 440 δις. ευρώ, ενώ το χρέος των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης ξεπερνά τα 3,2 τρις. ευρώ και αυτό δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί το EFSF σαν μηχανισμός «βελούδινης» αναδιάρθρωσης χρεών, με επαναγορές ομολόγων.

Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής τον σχεδιασμό του για τη διαμόρφωση κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αναμένεται να παρουσιάσει ο "γαλλογερμανικός άξονας".

Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν επίσης τη διεξαγωγή ετήσιων συναντήσεων των ηγετών της ευρωζώνης, με αντικείμενο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της ανταγωνιστικότητας

Οι αποφάσεις στις συνόδους κορυφής θα αφορούν στο συντονισμό της νομοθεσίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας - όσον αφορά το μείγμα άμεσης και έμμεσης φορολογίας - που παραμένουν υπό εθνικό έλεγχο.

Βέλγιο: Κατά της γαλλογερμανικής πρότασης ο πρωθυπουργός

Απορρίπτει τη γαλλο-γερμανική πρόταση για ενισχυμένο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Όπως δήλωσε ο Ιβ Λετέρμ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής,  κάτι τέτοιο θα καταργούσε στη χώρα του τη σύνδεσης των μισθών από τις τιμές.

«Δεν είμαι εναντίον της οικονομικής σύγκλισης, όμως πρέπει να αφήσουμε τα μέσα για την επίτευξή της στα χέρια των κρατών μελών», τόνισε και πρόσθεσε πως κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. «Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το μοντέλο μας της κοινωνικής συζήτησης» δήλωσε ο Λετέρμ.Γιατί πιέζει ο ισχυρός γερμανός τραπεζίτης

Την ίδια ώρα σημειώνεται νέα παρέμβαση του ισχυρού γερμανού τραπεζίτη Ζόζεφ ΄Ακερμαν ,επικεφαλής της Deutsche Bank ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με την Ανγκελα Μέρκελ για το ποιος θα αναλάβει το κόστος μίας πιθανής ευρωπαϊκής χρεοκοπίας, ο οποίος εμέσως πλην σαφώς ζητά άμεση λύση με… γερμανικό κλειδί, τονίζοντας πως «θα ήταν επικίνδυνη αυταπάτη να σκεφθεί κανείς πως η Γερμανία θα μπορούσε να αποστασιοποιηθεί από τα τρέχοντα προβλήματα στην Ευρώπη και να ευημερήσει ως ένα είδος παραδεισένιου νησιού».

Πίσω από την «βιασύνη» για άμεση λύση κρύβεται η αγωνία των ευρωπίων τραπεζιτών να σταματήσουν το... τρένο των ελεγχόμενων χρεοκοπιών χωρών της ευρωζώνης μετά το 2013, το οποίο ετοιμάζει Γερμανίδα Καγκελάριος, με στόχο να αποτρέψουν την καταγραφή ζημιών από το «κούρεμα» ιδιωτών πιστωτών, το οποίο θα επιβάλει η Γερμανία μετά το 2013.

Οικονομική διακυβέρνηση έως το καλοκαίρι

Θέμα μηνών, έως το καλοκαίρι, αποτελεί η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε o εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν. «Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε λέγοντας: «χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ».

Rompuy: "Ξεκάθαρη πορεία προς τη λύση"

"Θα χαράξουμε ξεκάθαρη πορεία προς την υιοθέτηση μιας συνολικής λύσης -πακέτου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου", ανέφερε στην επιστολή του προς τους «27» ο Herman Van Rompuy.Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση θα περιλαμβάνει "την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού-μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροοικονομική συνοχή στην ευρωζώνη".Produced by