04
ΦΕΒ

Συμφώνησαν οι ηγέτες


Τα βρήκαν για τη διεύρυνση του EFSF οι ευρωπαίοι όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ οριστικοποιήθηκε μετά απο συνεχείς διαβουλεύσεις και δημοσιεύματα η ημερομηνία για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τις δηλώσεις Σαρκοζί , στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.


Στο σχέδιο κοινής δήλωσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη , περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξεύρεση συνολικής λύσης για την κρίση χρέους του ευρώ έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε: «H οικονομική κρίση οδηγεί την ΕΕ αναπόφευκτα στο να γίνει μία πραγματική οικονομική ένωση», τόνισε ο Rehn και προσέθεσε πως το 2011 μπορεί να γίνει το έτος αναζωογόνησης και μεταρρύθμισης του ευρώ.


Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.

Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες. Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

"Σύννεφα" στις γαλλογερμανικές σχέσεις


Φιλονικία έφεραν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία με τη Γαλλία , σχετικά με το ταμείο διάσωσης, αλλά και την αναδιοργάνωση της οικονομικής διαχείρισης.

Οι δυο ηγέτες διαφωνούν σχετικά με την πιθανή επαναγορά ομολόγων και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που είναι ο όρος της Αγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση στο δίχτυ ασφαλείας των υπερχρεωμένων κρατών, αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Bloomberg.


Ωστόσο, όπως μετέδιδαν όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία νωρίτερα, στην υιοθέτηση συμφώνου ανταγωνιστικότητας έως την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο στοχεύει ο «γαλλογερμανικός άξονας», όπως προέκυψε από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel.

Ειδικότερα, «θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουμε να συγκλίνουμε. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα. Πριν το τέλος του έτους, θα αποδείξουμε ότι σοβαρολογούμε για την δημιουργία του συμφώνου», τόνισε η κα Μέρκελ.


Με τη σειρά του ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επεσήμανε πως στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και της οικονομίας της.

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες συγκλίνουν, ώστε να αποδείξουμε την ανταγωνιστικότητά μας».Produced by