07
ΦΕΒ

Εύθραυστες ισορροπίες


Να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα προετοιμάσει, έως τον Μάρτιο, τις προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, συμφώνησαν η αιγυπτιακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στην κρίση, έπειτα από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Ωστόσο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στη χώρα, ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι ανεπαρκείς, ενώ ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στις συνομιλίες.

Πάντως, οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν είναι έκδηλα μία παραχώρηση της αντιπολίτευσης, που για μέρες δεν συζητούσε οτιδήποτε, "αν δεν έφευγε αμέσως από την προεδρία της χώρας ο Μουμπάρακ".

Η Αίγυπτος αρνείται τα τελεσίγραφα, τόνισε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Αχμεντ Αμπουλ Γέιτ, μετά τις εκκλήσεις δυτικών παραγόντων να γίνει "γρήγορα και συντεταγμένα" η μετάβαση σε μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων.

Στο μεταξύ, η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, έπειτα από 13 ημέρες διαδηλώσεων. Το κέντρο του Καίρου συνεχίζει να παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν να ζητούν -σε ειρηνικό, όμως, κλίμα- την "εδώ και τώρα" παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Στο υπόλοιπο Κάιρο, η ζωή ξαναθυμίζει σιγά - σιγά παλιές ημέρες. Το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις παλιές, μεγάλες του δόξες, οι καθαριστές των δρόμων άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια , τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών και η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.

Αναβάλλεται για μια ακόμη εβδομάδα η λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια

Νέα αναβολή αποφασίστηκε για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, καθώς τα μαθήματα έχουν διακοπεί από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, λόγω των δραματικών γεγονότων που συγκλονίζουν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι, τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο, η Αχιλλοπούλειος Σχολή και η Αμπέτειος Σχολή θα επαναλειτουργήσουν μετά από μία εβδομάδα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής από το Κάιρο κ. Γιάννης Σταυρόπουλος.

Ο κ. Σταυρόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί να ξεκινήσουν τα μαθήματα γρηγορότερα, εάν βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αναφορικά με την Αλεξάνδρεια, η εκεί Ελληνική Κοινότητα (που αποτελεί και τον Διαχειριστικό Φορέα των Ελληνικών Σχολείων) προσανατολίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να επαναλειτουργήσει την Πρατσίκειο και την Τοσιτσαία Σχολή από την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός και πάλι αν οι συνθήκες επιβάλλουν νέα αλλαγή στο πρόγραμμά τους.

Αναφορικά με την Ελληνική Κοινότητα Καίρου, τα γραφεία της επαναλειτουργούν κανονικά από σήμερα, Δευτέρα.Produced by