08
ΦΕΒ

Στο «μάτι» των fund managers τα εμπορεύματα


της Άννας Αραμπατζή

Στροφή σε επικίνδυνα assets, όπως τα εμπορεύματα σημειώνεται στις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίοι απομακρύνουν τα «αδιάφορα» πλέον ομόλογα .

Τα πονταρίσματα στην πλειονότητα των εμπορευμάτων έχουν την τιμητική τους, καθώς η «οργή της φύσης», σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων και το εύκολο σορτάρισμα σε συναλλαγές που γίνονται over the counter, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, στην αλληλένδετη αγορά συναλλάγματος, ένα αδύναμο ευρώ ευνοεί τους επενδυτές που προτιμούν assets σε άλλο νόμισμα, όπως π.χ. το δολάριο. Ακόμα καλύτερα λοιπόν, γιατί ζούμε τις εποχές που οι ΗΠΑ θέλουν να τονώσουν τον πληθωρισμό που χτυπήθηκε από την ποσοτική χαλάρωση. Τι πιο εύκολο, με τις τιμές εμπορευμάτων να καλπάζουν.

Χαλκός, ο «πορτοκαλί χρυσός»

Σε αλλεπάλληλα ρεκόρ επιδίδονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μετάλλου, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τα αποθέματα.
Συγκεκριμένα, οι Χιλιανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η χώρα ,μπορεί να βιώσει διακοπές ρεύματος εξαιτίας της ξηρασίας, επηρεάζοντας την παραγωγή.

«Αυτό που έγινε, είναι για να μας υπενθυμίσει πως ο χαλκός είναι ευάλωτος στις αναταράξεις», τόνισε η Gayle Berry, αναλυτής της Barclays Capital στο Λονδίνο.

«Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία τόνωσαν τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης σε χαλκό και άλλα βασικά μέταλλα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη κίνηση για την τιμή πέρα από την ανοδική, παρά το ότι οι τιμές είναι υπερβολικές. Για το 2011 μάλιστα αναμένει τη διαμόρφωση στα $4,33 ανά λίβρα.

Μπαράζ ανατιμήσεων


Περνώντας σε άλλες πρώτες ύλες που η τιμή τους πήρε την ανιούσα, το καλαμπόκι έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008, χάρη στις εικασίες για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα σε επίπεδα ρεκόρ. Το 2010, η τιμή του καλαμποκιού κέρδισε 92%.

Στην Αυστραλία, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές ζάχαρης, μετά το χτύπημα του κυκλώνα, η τιμή της ζάχαρης έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμα και σε υψηλά τριακονταετίας. Να σημειωθεί ότι από τα τέλη Μαΐου οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, εξαιτίας των πληγμάτων που δέχονται οι καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Produced by