08
ΦΕΒ

Γερμανία: "Συζητήσιμα τα ευρωομόλογα"


Οι ευρωβουλευτές της Χριστιιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) αρχίζουν να συμφιλιώνονται με την ιδέα του ευρω-ομολόγου, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 08.02.11).

"Τα ευρω-ομόλογα είναι συζητήσιμα στο βαθμό που συνδέονται με αυστηρές προϋποθέσεις", λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU-CSU Βέρνερ Λάνγκεν. "Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που καθιστούν τα ευρω-ομόλογα εφικτά και εύλογα", αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο συζήτησης των χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών που επικαλείται η εφημερίδα.

Ο εκ των συντακτών του εγγράφου ευρωβουλευτής Μπούρκχαρντ Μπαλτς προτείνει την ανταλλαγή σε μειωμένη αξία ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με ευρω-ομόλογα. Οι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθούν από την επιστροφή 130 δις ευρώ των χρεών αυτών των χωρών. Προτείνεται ταυτόχρονα οι υπόλοιπες 14 χώρες "να εγγυηθούν με μία πολιτική δήλωση τα κρατικά χρέη μέχρι ένα όριο 60% του ΑΕΠ της κάθε χώρας".

Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές αιτιολογούν τη μετακίνηση από την αρχική αρνητική τους στάση έναντι του ευρω-ομολόγου με την εντεινόμενη πολιτική πίεση που δέχονται από τα αδερφά κόμματα άλλων χωρών.

Produced by