09
ΦΕΒ

Το EFSF στο επίκεντρο του Eurogroup


Η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από τον Μάρτιο, αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης και ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean Claude Trichet, θα συναντηθούν στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και θα προσπαθήσουν να βρουν μια νέα πειστική απάντηση για τη δημοσιονομική κρίση.

Το πακέτο των αποφάσεων θα συμπεριλάβει αλλαγές στο EFSF, πρικειμένου να ενισχυθεί η πιστωτική του ικανότητα και να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια.

«Θα συζητήσουμε την ενίσχυση του EFSF και έναν πιο ευέλικτο τρόπο λειτουργίας», τόνισε πηγή της ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά τους Γερμανία και Γαλλία επιθυμούν να συνδέσουν τις αλλαγές στο EFSF, με την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, συνταγματική θέσπιση ορίων για το χρέος , ενιαία φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις και κατάργηση των αυξήσεων στους μισθούς βάση πληθωρισμού, στο σύνολο της ευρωζώνης.

Στα αυτά τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, αντιδρούν έντονα η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιρλανδία , η Ισπανία, η Πορτογαλία , η Πολωνία και το Λουξεμβούργο.
Produced by