10
ΦΕΒ

Κερδοσκοπικές πιέσεις για διάσωση της Πορτογαλίας(upd)


Στη διάσωση «σπρώχνουν» την Πορτογαλία οι αγορές, με το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου να διευρύνεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω αναζωπύρωσης της ανησυχίας ότι τελικά η ιβηρική χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τα hedge funds, προχωρούν σε πωλήσεις πορτογαλικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας, τα οποία αγόρασαν μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης στις 8 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, σημειώνουν οι FT, η PIMCO, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, δεν αγοράζει πλέον περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης και στρέφεται στην αγορά ομολόγων των αναδυόμενων χωρών.

Η Λισσαβόνα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του Ιουνίου, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πληθώρα αναλυτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντλήσει αυτό το ποσό.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ , υπήρξε ο βασικός αγοραστής πορτογαλικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν προχώρησε στη αγορά κρατικών ομολόγων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε.

ΕΚΤ: Παρεμβάινει αγοράζοντας 5ετή ομόλογα

Η ΕΚΤ σήμερα αγόρασε πορτογαλικά 5ετή ομόλογα, σύμφωνα με τρία πρόσωπα όπως αναφέρει το Bloomberg μετά την εκτίναξη των spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων.

Σήμερα το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων ενισχύεται κατά 7,36% ενώ είχε καταγράψει ρεκόρ 7,64%.
Produced by