11
ΦΕΒ

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ


Επιβεβαίωσε την αναχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου για το Σαρμ ελ Σέιχ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μοχάμεντ Αμπντέλαχ, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η παραίτηση του. Τα θέματα της Αιγύπτου αναλαμβάνει πλέον ο στρατός, όπως μεταδίδει ο Wall Street Journal. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Aυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν σήμερα από το προεδρικό μέγαρο του Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο. Την είδηση για την φυγή Μουμπάρακ μετέδωσε πρώτο το δίκτυο Αλ Αραμπίγια το μεσημέρι.


«Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν σε σύντομη τηλεοπτική του ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταρχίρ και τους γύρω δρόμους της πρωτεύουσας και ανέμεναν επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, άρχισαν τους πανηγυρισμούς, τους χορούς, τα τραγούδια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι".


Εχθές ο αιγύπτιος πρόεδρος στο διάγγελμα του τόνισε πως: "Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν",  συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνεται ημέρα με την ημέρα. Ανέφερε πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί εντολές από το εξωτερικό.

Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου ανέτρεψε τις πληροφορίες περί άμεσης παραίτησής του.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατ αρχήν απολογήθηκε τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επισήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές , κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. Επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα η Αίγυπτος θα προχωρά προς μία ειρηνική μετάβαση και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του Συντάγματος (76,77,88,93,189) και την κατάργηση ενός έκτου (179).

Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία, γεγονός που εξόργισε το πλήθος της πλατείας Ταχρίρ που πετούσε παπούτσια στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ και φώναζε τα συνθήματα "Κάτω ο Μουμπάρακ" , "Μουμπάρακ τελείωσες" και "Φύγε τώρα" .

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν σε τηλεοπτική ομιλία του προς το Εθνος αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφερε ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης" .

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας του, προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, δήλωσε μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ότι η Αίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους απέναντι το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς και καλώντας το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.

Θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο στρατός

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης "μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες", εκπληρώντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα βασικά αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων κάνει έκκληση για να εξομαλυνθεί η καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο και επισημαίνει πως εγγυάται την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Μουμπάρακ.

Ο στρατός υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή στη χώρα ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και οι περιουσίες τους λαού.

Ο αιγυπτιακός στρατός προσθέτει ότι "θα εγγυηθεί την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών", αλλά προειδοποιεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της χώρας και των πολιτών της.

Στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται η μεταβίβαση των εξουσιών στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, τονίζεται πως ο στρατός στηρίζει σθεναρά το διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ και δεσμεύεται να "προστατεύσει την σταθερότητα και της ασφάλεια του έθνους".

Produced by