11
ΦΕΒ

"Μαχαίρι" στα τραπεζικά μπόνους


Μικρότερα μπόνους αναμένεται να πληρώσουν οι τράπεζες στα στελέχη τους το 2010 σε σχέση με πέρυσι, με τις συνολικές αποζημιώσεις τους να διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με το 2009.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει στα στελέχη τους τις λεπτομέρειες σχετικά με τις αποζημιώσεις τους, ενώ τα κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, θα ενημερώσουν τον επόμενο μήνα, αφού ανακοινώσουν και τα αποτελέσματά τους για το 2010.

Οι σκληρότεροι κανονισμοί που επιβάλλονται πλέον ιδιαίτερα στα μπόνους των μετοχών, επηρεάζουν τα χαμηλόβαθμα στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC, πολλές τράπεζες επιλέγουν να μη δώσουν μπόνους στα δευτεροκλασάτα στελέχη, προκειμένου να χορηγήσουν παχυλά ποσά στα «αστέρια» του εργατικού του στελεχιακού τους δυναμικού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το 2010, τα μπόνους που θα δώσει η BofA- Merrill Lynch δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ενώ στην επενδυτική τραπεζική αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 10-20%.

Αυξημένα θα είναι τα μπόνους της επενδυτικής τραπεζικής που θα χορηγήσει η Citigroup , ενώ έχει αυξήσει και τους βασικούς μισθούς για τους managing directors. Αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν τα μπόνους σε μετοχές.

Όσον αφορά τη Deutsche Bank, τα μπόνους φέτος θα είναι μειωμένα, λόγω των υψηλότερων μισθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Goldman Sachs θα χορηγήσει το 80% των μπόνους σε μετρητά, τακτική η οποία διαφέρει από αυτή που εφαρμόζουν οι υπόλοιπες φίρμες. Πέρυσι, ο μέσος όρος είχε διαμορφωθεί στα $431.000.

Μαρία Παπαδάτου

Produced by