11
ΦΕΒ

Παίρνει ανάσα η Πορτογαλία


Σταθεροποιείται σήμερα το πορτογαλικό χρέος με τις προσδοκίες για νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ να πιέζουν προς τα κάτω τις αποδόσεις.

«Εχθές και σήμερα υπήρξαν επιθετικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ», τόνισε trader στο πρακτορείο και προσέθεσε πως και μόνο η «απειλή» της παρέμβασης θα πρέπει να εμποδίσει τη διεύρυνση των spread. «Χωρίς έναν νέο λόγο, είναι απίθανο να επιδιώξει κανείς κάτι ανάλογο», εκτιμά.

Παράλληλα, σήμερα ο πορτογαλικός «ΟΔΔΗΧ» ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων ωρίμανσης Απριλίου και Ιουνίου την ερχόμενη Τετάρτη, διαμηνύοντας στις αγορές πως δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση.
Η χώρα πρέπει να επαναγοράσει ομόλογα ύψους περίπου 9 δις ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά μια επιτυχής πρώιμη επαναγορά θα αποσύρει μέρος της πίεσης που υφίσταται το κρατικό χρέος.

«Πιθανόν να ελπίζουν πως η κίνηση αυτή αποδεικνύει την ικανότητα τους να διαπραγματευθούν την αναχρηματοδότηση αργότερα μέσα στη χρονιά», εκτιμά ο Chris Scicluna, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Daiwa Capital Markets.

Υπενθυμίζεται οτι αυτή την εβδομάδα το spread του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου έφτασε να διαπραγματεύεται σε επίπεδα ρεκόρ και αποσυμπιέστηκε μετά απο την παρέμβαση της ΕΚΤ.
Produced by