14
ΦΕΒ

Κερδισμένες οι αγορές των υπερχρεωμένων χωρών


Στους κερδισμένους του 2011 αναδεικνύονται τα χρηματιστήρια των πιο υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, σημάδι που καταδεικνύει ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι οι διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες ότι το ευρώ α επιβιώσει, πιάνουν τόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι μετοχές σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες το 2010 κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις, φέτος έχουν σημειώσει κέρδη της τάξης του 12% κατά μέσο όρο.

Οι δείκτης IBEX 35 και FTSE MIB σε Ισπανία και Ιταλία, αντίστοιχα, έχουν καταγράψει την καλύτερη εκκίνηση από το 1998, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο , καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη από το 1999.

Παρά το γεγονός ότι ένα μήνα πριν, το 59% των συμμετεχόνων σε δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμούσε ότι τουλάχιστον μία χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη εντός της επόμενης πενταετίας, η πορεία των μετοχών καταδεικνύει ότι οι επενδυτές ανησυχούν πλέον λιγότερο για τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης.

Το ράλι πυροδοτείται από τη ζήτηση για φθηνότερες μετοχές και τη στήριξη στο κοινό νόμισμα από την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ , και τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί , όπως εκτιμούν αναλυτές της JP Morgan και της SVG Investment Managers.

Να σημειωθεί ότι μετά το 2007, οι μετοχές σε Ελλάδα, Ισπανία και Οταλία παραμένουν από τις χειρότερες στον κόσμο, με βάση την απόδοσή τους. Οι δείκτες στις χώρες αυτές έχουν σημειώσει πτώση 50% κατά μέσο όρο, έναντι πτώσης 20% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI.
Produced by