14
ΦΕΒ

Νευρικότητα στις ευρωαγορές


Επιφυλακτικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά ταμπλό,  παρά την ανοδική εκκίνηση, το ισχυρό ριμπάουντ τπου σημείωσαν οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της παραίτησης Μουμπάρακ και τα κέρδη στις τράπεζες και τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης. Παράλληλα, όμως με τη μεταβλητότητα, οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά 29 μηνών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup , όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης του μηχανισμόύ στήριξης αλλά και ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,12% στις 6.055 μονάδες, στο Παρίσιο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,22% στις 4.092 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,22% στις 7.387 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχυόταν νωρίτερα 0,6% στις 289,58 μονάδες, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού « Spiegel », τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ αποκτούν συγκεκριμένη μορφή. Ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» (ΕΜS) θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης, που θα χρειαζονται βοήθεια και θα λειτουργεί στα πρότυπα τπυ ΔΝΤ.

Το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ , αναφέρει προδημοσίευση του Spiegel, που θα κυκλοφορήσει σήμερα, Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου.

Η μετοχή της Xstrarta σημειώνει ράλι 2,1%, ενώ η Credit Suisse ενισχύεται 2,2%. Αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 6 δις. ελβετικά φράγκα ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η οποία θα λάβει τη μορφή χρεογράφων τα οποία θα υποβιβαστούν σε μετοχικό κεφάλαιο και θα εκδοθούν στις Holding LLC και Olayan Group.

Ευρωζώνη: Οριακή υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή

Υποχώρηση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο του 2010, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, στην περιοχή της ευρωζώνης αλλά και στην Ε.Ε. των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε ανάπτυξη 8% για την περιοχή της ευρωζώνης.Produced by