14
ΦΕΒ

Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται τώρα ενίσχυση του EFSF


Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τώρα να αυξηθεί η "δύναμη πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

"Κατά την άποψή μας, δεν είναι αναγκαία επί του παρόντος η αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του ΕΤΧΣ", είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, προσθέτοντας ότι η συνεχής συζήτηση για το θέμα αυτό στέλνει λάθος μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς ενισχύει την κερδοσκοπία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα τους τρόπους, με τους οποίους θα φθάσει η δυνατότητα δανεισμού του ΕΤΧΣ στο ύψος των 440 δις. ευρώ που αποφασίσθηκε τον περασμένο Μάιο, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε ότι η πραγματική δυνατότητα δανεισμού του Ταμείου ήταν 250 δις. ευρώ.

Η ενίσχυση του Ταμείου και η διεύρυνση του ρόλου του συζητείται στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνδυασμό με το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας", το οποίο προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία για την ενίσχυση της σύγκλισης των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Produced by