14
ΦΕΒ

Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7%


Τον προϋπολογισμό για το 2012 ύψους $3,7 τρις που προβλέπει στοχευμένες δαπάνες σε υποδομές και παιδεία και περιλαμβάνει περικοπές σε άλλα κυβερνητικά προγράμματα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα .  

Σύμφωνα με το προσχέδιο Ομπάμα, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα $1,6 τρις το 2011 πριν υποχωρήσει στο $1,1 τρις το 2012.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν μεγαλύτερες περικοπές. 

O  Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι πως σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πρότεινε  για το οικονομικό έτος 2012 έναν ελαφρώς μειωμένο προϋπολογισμό, στα 3,729 τρισεκατομμύρια δολάρια, για να μειωθεί το έλλειμμα με τη βοήθεια και μιας αναμενόμενης αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Οι δαπάνες αυτές για το οικονομικό έτος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2011 και θα τελειώσει το Σεπτέμβριο 2012 είναι κατά 2% χαμηλότερες από αυτές του τρέχοντος οικονομικού έτους, οι οποίες θα φτάσουν τα 3,819 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το έλλειμμα θα μειωθεί στο 1,101 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή στο 7% του αμερικανικού ΑΕΠ, έναντι του ρεκόρ των 1,645 τρισεκατομμυρίου (10,9% του ΑΕΠ) που αναμένεται πλέον ότι θα φτάσει το έλλειμμα κατά το οικονομικό έτος 2011, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι αυτοί, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Με την επιστροφή στην ανάκαμψη, η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια αύξηση κατά 21% των φορολογικών εσόδων κατά το 2012, ώστε να φτάσουν τα 2,627 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται να καταργηθούν οι μειώσεις των φόρων για τα πλουσιότερα νοικοκυριά, που είχαν αποφαιστεί από τον προκάτοχο του Ομπάμα, τον Τζορτζ Μπους, και η ισχύς τους παρατάθηκε πρόσφατα σε μια χειρονομία συμφιλίωσης με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η οποία βγήκε νικήτρια από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να μειώσει τις δαπάνες ώστε να εξοικονομήσει 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 10 χρόνια, διευκρίνισε ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Τζέικομπ Λιού.

Ο προϋπολογισμός του Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2012, ο οποίος θα ανακοινωθεί επισήμως στις 17.30 (ώρα Ελλάδας), είναι μια πρόταση προς το Κογκρέσο, στην οποία ο πρόεδρος εκθέτει τις προτεραιότητές του. Θα ακολουθήσουν μήνες συζητήσεων στο Κογκρέσο με την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

Produced by