14
ΦΕΒ

Juncker: Υπέρ του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ


Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μετά την σχετική απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η Ελβετία .

Όταν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, ρωτήθηκε για το ζήτημα του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "ναι", τίθεται υπέρ.

Εξάλλου και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Παρίσι "προφανώς και είναι στη διάθεση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης" για να εξετάσει την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούσε στη Γαλλία ο Μουμπάρακ. 
 
Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αντίθεση με την Ελβετία που αποφάσισε ήδη από την Παρασκευή να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αναμένει σχετικό αίτημα από το Κάιρο για να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, δήλωσε σήμερα μία εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ.

"Είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές. Όταν τεθεί το ζήτημα, θα απαντήσουμε", δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα αν είναι απαραίτητο, όμως προς το παρόν δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις" για το θέμα, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι η απόφαση που έλαβε πρόσφατα η ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της οικογένειάς του ελήφθη "στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τις αρχές της Τυνησίας".

"Είναι μία διαδικασία, χρειάζεται αξιολόγηση και μία απόφαση των 27" χωρών μελών της ΕΕ για να προχωρήσουμε στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, επεσήμανε ο Κοτσιγιάντσικ.

Produced by