14
ΦΕΒ

Ρομπάι: Ενιαίο νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις


Με έκκληση για κοινές δράσεις στο «όνομα» του κοινού νομίσματος συγκάλεσε και επίσημα την Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ .

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Ρόμπαϊ υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας-μέλους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΕ επισημαίνει ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτως ώστε η κάθε χώρα στην ευρωζώνη να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κοινές δράσεις».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου, ο Χ. Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι έως τότε ενδεχομένως να εντοπιστούν κι' άλλα σημεία διαβουλεύσεων με στόχο να βρεθεί ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που θα απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, ο Χ. Ρόμπαϊ εκφράζει την αισιοδοξία του διότι όπως επισημαίνει, «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή».
Produced by