14
ΦΕΒ

Γερμανική "διγλωσσία";


Διχασμένο φαίνεται να είναι το γερμανικό μπλοκ σχετικά με την προεδρεία της ΕΚΤ και το ποιον θα προκρίνει για τη θέση του Jean Claude Trichet που «χηρεύει» σε μερικούς μήνες.

Η αποχώρηση του επικρατέστερου «δελφίνου» για την ηγεσία της Τράπεζας, γερμανού τραπεζίτη Axel Weber, πριν λίγες ημέρες τάραξε τα νερά. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, έσπευσε να διευκρινίσει πως το επαγγελματικό του μέλλον θα το συναποφασίσει με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ .

Σήμερα, η επίσημη «φωνή» της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζέιμπερτ, τόνισε πως ο νέος διοικητής της ΕΚΤ θα πρέπει να  είναι της "γερμανικής σχολής", να συμμερίζεται δηλαδή την Γερμανική άποψη ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης νομισματικής σταθερότητας.

«Η κυβέρνηση πάντοτε θεωρούσε ότι υπεράνω όλων ο αντικαταστάτης του κ.Τρισέ πρέπει να συμμερίζεται την Γερμανική πεποίθηση για νομισματική σταθερότητα και την αποφασιστικότητα για τη διατήρησή της καταπολέμησης του πληθωρισμού», δήλωσε.

Στον αντίποδα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Ράινερ Μπρίντερλε υποστήριξε πως ο αντικαταστάτης του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ δεν πρέπει να είναι κατ' ανάγκη Γερμανός.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Ράινερ Μπρίντερλε είπε ότι "η εθνικότητα δεν παίζει τον αποφασιστικό ρόλο" στη διαδοχή του κ. Τρισέ, προσθέτοντας ότι "ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να έχει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ότι η σταθερότητα των τιμών είναι απόλυτα αναγκαία για την ανάπτυξη και την ευημερία".

Κοινό σημείο λοιπόν είναι η θέση για τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα νέα φαβορί για τη διαδοχή είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι και ο Γερμανός κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Produced by