14
ΦΕΒ

Με "άρωμα" Ελλάδας το Eurogroup


Οι «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης, Ελλάδα και Ιρλανδία , και τα προγράμματα σταθεροποίησης τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου του Eurogroup .

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναγνώρισαν ότι το 2010 τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο εφαρμόστηκαν ικανοποιητικά και ανέφεραν πως για το τρέχον έτος προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. «Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα παρθούν για το σύνολο της ευρωζώνης. Παράλληλα, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια , η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να είπε πως είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Σχετικά με τις δηλώσεις αυτές, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ήταν όντως «ατυχείς» και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα.

Σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, κατά τον υπουργό, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει.

Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι αγορές αναμένουν να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα για τον τρόπο που η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωζώνη .
Produced by