15
ΦΕΒ

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία το Ecofin


Να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί σε κάποιες από τις γαλλογερμανικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αναμένεται με βάση ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, αναμένεται να υποστηρίξουν τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου.

Η ΕΕ προσπαθεί να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις για τα ελλείμματα, να βελτιώσει τον οικονομικό συντονισμό, να ενδυναμώσει το Ταμείο Διάσωσης και να δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Το συνολικό πακέτο αυτό θα συμφωνηθεί στην Σύνοδο της 24ης Μαρτίου.

Γερμανία και Γαλλία ζητούν το πακέτο να συμπεριλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν το φρένο χρέους, τα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης, η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών , οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων στις τράπεζες και ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις. 


Τεξέιρα Ντος Σάντος: Επικίνδυνη η κωλυσιεργία

 Νέους κινδύνους αναταραχών στις αγορές προκαλεί η καθυστέρηση της ΕΕ να λάβει αποφάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Φερνάντο Τεξέιρα Ντος Σάντος.


Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ecofin, «οι συζητήσεις διαρκούν περισσότερο από ότι είναι επιθυμητό και οι καθυστερήσεις και οι δισταγμοί επηρεάζουν την Ευρωζώνη και τη σταθεροποίηση του ευρώ».

«Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κρίσης. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά χρειαζόμαστε επίσης τα εργαλεία της Κοινότητας για τη σταθεροποίηση του ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.


Produced by