15
ΦΕΒ

Μακροοικονομικές πιέσεις στη Wall(upd)


Μια σωρεία μακροοικονομικών στοιχείων δίνει τον τόνο στην αμερικάνικη κεφαλαιαγορά, ενώ ξεχωρίζουν αυτά των απογοητευτικών λιανικών πωλήσεων.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,47% στις 12.210 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,44% στις 1.326 μονάδες. Ο Nasdaq 100 καταγράφει απώλειες 0,47% στις 2.803 μονάδες.

Σήμερα, ανακοινώθηκε η συγχώνευση των Deutsche Boerse και NYSE, η οποία υποχωρεί 3,8%. Το 60% της νέας εταιρίας θα κατέχει η Deutsche Boerse.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ανοδικά κατά 0,3% κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την χαμηλότερη άνοδο από το καλοκαίρι. Εκτός των πωλήσεων αυτοκινήτων οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 0,6% και 0,6% εξαιρουμένων των αυτοκινήτων.


Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State ενισχύθηκε στις 15,4 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 11,9 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί στις 14,3 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση. Ο δείκτης αποθεμάτων ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Αύξηση κατά 1,5% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Υπ.Εργασίας. Οι τιμές εισαγωγών καυσίμων ενισχύθηκαν κατά 3,9% παίρνοντας στήριξη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι τιμές εξαγωγών σημείωσαν αύξηση κατά 1,2% τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 1,2% ενώ οι τιμές εξαγωγών κατά 0,6%.


Άνοδο 0,8% σημείωσαν τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο κατά 0,6%.  Η αναλογία αποθεμάτων πωλήσεων παρέμεινε στο 1,25.

Τέλος, στάσιμη παρέμεινε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ για τέσσερεις συνεχόμενους μήνες.  Συγκεκριμένα, ο δείκτης παρέμεινε στο 16, όπως ανέμεναν και οι οικονομολόγοι.

Produced by