15
ΦΕΒ

Παραμένουν σε υψηλά 2,5 ετών οι ευρωαγορές


Την τρίτη ημέρα ανόδου σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ώθηση προσέφεραν τα εταιρικά αποτελέσματα των Βarclays και Danone.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,38% στις 6.037 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 0,05% στις 7.400 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 4.110 μονάδες.

«Αυτή τη στιγμή, «όχημα» είναι η μεταφορά χρημάτων στις μετοχές και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της χρήσης 2010», αναφέρει ο Yves Maillot, hεπικεφαλής επενδύσεων της Robeco Gestion. «Τα εταιρικά ήταν η δύναμη που κινούσε την αγορά. Μεσοπρόθεσμα πιθανόν να υπάρξει διόρθωση», επεσήμανε.

Σήμερα, στο μέτωπο των εταιρικών, άνοδο 36% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Barclays για το 2010 και διαμορφώθηκαν στα 3,56 δισ. στερλίνες(5,7 δισ. δολάρια), με τις απομειώσεις να σημειώνουν πτώση κατά 30% στα 5,67 δισ. στερλίνες. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 32% στα 6,07 δισ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 5,78 δισ. στερλίνες.

Ενισχύθηκε κατά 3,3% και η UniCredit, μετά την αναβάθμιση της απο την Societe Generale. Στον αντίποδα, η Rio Tinto οδήγησε τον κλάδο της εξόρυξης χαμηλότερα, με πτώση 2,8%.

Ευρωζώνη: Σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης δ΄τριμήνου, στο 0,3%

Σταθερός παρέμεινε το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για επιτάχυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι 1,9% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση και αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση.

Απογοήτευση από το ΑΕΠ σε Γαλλία , Γερμανία

Εν τω μεταξύ, απογοήτευσαν τους αναλυτές τα στοιχεία για το ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία. Αύξηση 0,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και 3,6% σε ετήσια βάση παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% και το τρίτο με 0,7%. Στη διάρκεια του 2009 το Γερμανικό ΑΕΠ είχε καμφθεί κατά 4,7% ενώ εφέτος η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη αναπτυξιακού ρυθμού της τάξης του 2,3%.


Κατά 0,3% αναπτύχθηκε η Γαλλική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και κατά 1,5% ολόκληρο το έτος, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee), όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 4% τον Ιανουάριο

Άνοδο 4% παρουσίασε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Βρετανία τον Ιανουάριο από το 3,75 που ήταν τον Δεκέμβριο. Δύο από τους τρεις λόγους της αύξησης ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στο 20% και η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμές του αργού πετρελαίου.

Γερμανία: Άνοδος 0,3% στον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW

Ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW ενισχύθηκε κατά 0,3 μονάδες στις 15,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το ρεκόρ που έχει σημειώσει ο δείκτης είναι στις 26,7 μονάδες.

Produced by