16
ΦΕΒ

Ελληνικές, ιρλανδικές τράπεζες πιέζουν την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα


Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι ελληνικές και οι ιρλανδικές τράπεζες, αναγκάζοντάς την να τυπώσει περισσότερο χρήμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τελικώς επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι καλούνται τελικά α πληρώσουν το «μάρμαρο».

Οι τράπεζες των δύο υπερχρεωμένων χωρών έχουν προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ύψους περίπου 70 δις. ευρώ για να δημιουργήσουν τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να τους παράσχει ρευστότητα η ΕΚΤ .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου, το ποσό αυτό θα εκτιναχθεί στα 100 δισ. ευρώ, μετά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για πρόσθετες εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Όλες αυτές οι κινήσεις λαμβάνουν χώρα παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη λογική της Federal Reserve η οποία τυπώνει χρήμα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ΕΚΤ θα βρεθεί εκτεθειμένη στην περίπτωση που οι εγγυητές δεν μπορέσουν να πληρώσουν τα δάνεια που παρέχει.

Οι τράπεζες της Ιρλανδίας έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 17,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με την εγγύηση του δημοσίου. Εξ αυτών τα 9,2 δισ. ευρώ κατέληξαν στην Τράπεζα της Ιρλανδίας. Το πρόγραμμα δανεισμού αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας για το 2009.
Το πρόγραμμα ρευστότητας στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 55 δισ. ευρώ, και αντιστοιχεί στο 20% και άνω του ΑΕΠ γιατο 2009.

Σύμφωνα με τον John Raymond, αναλυτή της CreditSights Inc στο Λονδίνο, πρόκειται για πρόσθετο ποσό 8 δις. ευρώ σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού, τα οποία έχει δανείσει στις τράπεζες η Ελλάδαπου η Ελλάδα έχει δανείσει στις τράπεζες.

"Κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό, η ΕΚΤ παίρνει τη θέση των κεφαλαιαγορών. Η ΕΚΤ δεν είναι πλέον σε θέση να ακολουθήσει μια ξεκάθαρη νομισματική πολιτική , λόγω της μεγάλης πιστωτικής της έκθεσης», σχολιάζει ο Alan Dukes, πρόεδρος της Anglo Irish Bank.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το 1,5% του συνολικού ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και έχουν δανειστεί το 17% της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ως εχέγγυα, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Οι Ιρλανδοί, αποτελούν το 5,5% και έχουν δανειστεί 24% από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν στοιχεία της Barclays Capital.

Produced by