16
ΦΕΒ

Wall: Καταλύτης οι M&A και τα εταιρικά(upd)


Με κέρδη διαπραγματεύονται οι δείκτες της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς, μετά την ολοκλήρωση του deal της Genzyme με τη Sanofi-Aventis αλλά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Dell. Αισιόδοξο κλίμα καλλιεργούν και τα πρακτικά της Fed.

Ο S&P είναι δυο φορές πάνω απο τα χαμηλότερα επίπεδα του στις 6 Μαρτίου 2009. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες νωρίτερα περιόριζαν την άνοδο, καθώς ιρανικά πολεμικά πλοία περνούν τη διώρυγα του Σουέζ.

Ο Dow Jones Industrial Average κερδίζει 0,40% στις 12.275 μονάδες, όπως και ο S&P 500 κατά 0,43% στις 1.333 μονάδες. Ο Nasdaq 100 ενισχύεται 0,64% στις 2.822 μονάδες.

«Πώς να μην δούμε σημάδια εμπιστοσύνης από τους επενδυτές;» διερωτάται αναλυτής της Federated Investors. « Υπήρξε βελτίωση στην αγορά κατοικίας, η Dell ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα, γεγονός που σημαίνει ότι σημειώθηκε άυξηση στις τεχνολογικές δαπάνες. Οι εταιρείες έχουν νέα ισοζύγια με πολύ μετρητό, κάτι που επιτρέπει εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Πεπεισμένοι πως η οικονομία έχει μπει σε ορθή πορεία ‘ήταν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στην προηγούμενη συνάντηση τους, γιαυτό και κάποιοι εξ αυτών αναρωτιούνταν αν θα πρέπει να περιοριστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Μερικά μέλη σημείωσαν πως τα στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική ανάκαμψη, αρκετή για να σκεφτούμε τον περιορισμό του προγράμματος», αναφέρουν τα minutes.

Σχετικά με το επιτόκιο, δεν θεωρούν πως το outlook θα άλλαζε σημαντικά μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούνιο. Τέλος, η Fed αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2011 από 3,4% έως 3,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν μεταξύ 3% και 3,6%.


Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της αμερικανικής Genzyme, ανακοίνωσε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis. Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί έναντι του ποσού των $20 δις. σε μετρητά, δηλαδή 74 δολάρια ανά μετοχή.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών έδωσαν το «πράσινο φως» για το deal, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του β΄τριμήνου του 2010, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Παράλληλα, η Dell κερδίζει 5,6%, καθώς ανακοίνωσε τριπλασιασμό των κερδών της στο δ΄τρίμηνο.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, άνοδο 0,8% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ανόδου της τιμής της βενζίνης. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,9% για το δείκτη και 0,3% για το δομικό δείκτη. Σε επίπεδο έτους οι τιμές παραγωγού έχουν ενισχυθεί κατά 3,6%.


Άνοδο κατέγραψαν και οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με το Υπ. Εμπορίου. Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο κατά 14,6% στις 596.000,, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στις 520.000. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.

Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά 0,1% τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4%. Η εργοστασιακές εξαγωγές εκτός τις αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν άνοδο κατά 0,1%.
Produced by