17
ΦΕΒ

Στήριξη στην μεσανατολική κρίση "βρίσκουν" τα εμπορεύματα


Στήριξη στα πολύτιμα μέταλλα και το πετρέλαιο προσφέρει η κρίση στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία για εμπόδια στη μεταφορά του αργού πετρελαίου από την περιοχή.

«Η στήριξη στα μέταλλα θα συνεχιστεί όσο διατηρείται το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή. Εκφράζονται ακόμη φόβοι ότι οι αντιδράσεις θα φτάσουν και στη Σαουδική Αραβία», σχολιάζει στο Marketwatch ο Tom Pawlicki, αναλυτής της MF Global.

Από την πλευρά του ο Anthony Nunan, αναλυτής της Mitsubishi Corp. υπογραμμίζει στο Bloomberg, πως περιοχές όπως το Μπαχρέιν είναι πολύ κοντά στη Σαουδική Αραβία, κι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, τονίζει πως τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι «οκ» κι αυτός είναι άλλος ένα παράγοντας στήριξης για την τιμή του αργού.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η JP Morgan, το ρίσκο για την αγορά πετρελαίου είναι υψηλό και διαρκώς αυξανόμενο λόγω των αναταραχών που πλήττουν τη Μέση Ανατολή. Χθες. Η τιμή του αργού κέρδισε 0,8% μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Anigdor Lieberman, ότι δύο ιρανικά πλοία σχεδιάζουν να πλεύσουν προς τη διώρυγα του Σουέζ.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, είναι υπεύθυνες για το 36% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και διατηρούσαν το 61% των αποθεματικών το 2009, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της BP.

Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για τον χρυσό, ενισχυόταν $3,20 ή 0,2% στα $1.378,30/ουγγιά. Ο δείκτης του δολαρίου υποχωρούσε στο 78,17.

Όσον αφορά το αργό, το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου κέρδιζε 31 σεντς στα $85,03 το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης. Σε σχέση με πέρυσι τα συμβόλαια του αργού έχουν κερδίσει 10%.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο τύπου μπρεντ, ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα απί το Σεπτέμβριο του 2008. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου, ενισχυόταν 52 σεντς ή 0,5% στα $104,30 το βαρέλι.

Μαρία Παπαδάτου

Produced by