17
ΦΕΒ

Σε θετικό έδαφος η Wall (upd)


 Στήριξη στα στοιχεία για τη μεταποίηση βρήκαν οι δείκτες στην αμερικάνικη κεφαλαιαγορά, τα οποία αντιστάθμισαν την απρόσμενη άνοδο των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας και του πληθωρισμού.   Αρνητική επιρροή έχουν  οι γεωπολιτικές ανησυχίες και πάλι στη Μέση Ανατολή.

Ο Dow Jones Industrial Average σημειώνει άνοδο 0,25% στις 12.318 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,29% στις 1.340 μονάδες και ο Nasdaq 100 καταγράφει άνοδο 0,26% στις 2.833 μονάδες.

«Συνεχίζω να πιστεύω πως ο μέσος επενδυτής είναι επικεντρωμένος στην εγχώρια οικονομία», τόνισε ο Jay Suskind, αντιπρόεδρος της Duncan Williams, σχετικά με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Όπως προσέθεσε, μια γεωπολιτική «καταιγίδα» μπορεί να δώσει ευκαιρία στους επενδυτές για κατοχύρωση κερδών.


Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ενισχύθηκαν κατά 25.000 στις 410.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 400.000.


Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 0,4% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπ.Εργασίας.Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 0,2%.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,3% και στον δομικό δείκτη αύξηση κατά 0,1%.


Παράλληλα, συνεχίστηκε τον Ιανουάριο η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε άνοδος 0,1% για τον δείκτη των δεικτών.
«Στις αρχές του φθινοπώρου το οικονομικό momentum κέρδισε έδαφος και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία θα συνεχιστεί», αναφέρει ο Ken Goldstein, οικονομολόγος του Conference Board. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2%.


Εκτινάχθηκε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Philly Fed τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004. Ο δείκτης Philly Fed ενισχύθηκε στις 35,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 19,3 τον Ιανουάριο. Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για άνοδο στις 20,8 μονάδες.


Produced by