17
ΦΕΒ

Παρίσι: Αύριο η συνάντηση των ηγετών της G20


Ξεκινά αύριο στο Παρίσι, η πρώτη επίσημη διήμερη συνάντηση της Ομάδας των 20 υπό γαλλική προεδρία, με αντικείμενο τη σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις χώρες- μέλη ως προς «τη διάγνωση και τη σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων» βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

Όπως δήλωσε η γαλλίδα υπουργός οικονομικών, «εάν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας». Παράλληλα, προσέθεσε πως ελπίζει σε συμφωνία για τους δείκτες το Σάββατο.


«Αυτό που δεν θέλουμε, είναι το να κάνουμε υποδείξεις στην οποιαδήποτε χώρα για το ότι θα πρέπει να σταματήσει να είναι ανταγωνιστική, η να σταματήσει τις εξαγωγές, ή την κατανάλωση. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία, από την οποία θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε όλοι μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα του πληθωρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.


Συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά το διήμερο γύρω από πέντε οικονομικούς δείκτες: ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, συναλλαγματικά αποθέματα, έλλειμμα και δημόσιο έλλειμμα και χρέος , ιδιωτική αποταμίευση.

Εφ' όσον επιτευχθεί μια "από κοινού εκτίμηση" τουλάχιστον στους παραπάνω δείκτες, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσεις στο "μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων" τόσο στην οικονομική διακυβέρνηση όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, δεδομένου ότι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομιών των κρατών-μελών της.
Produced by