18
ΦΕΒ

Στο Παρίσι οι G20


Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι η πρώτη επίσημη διήμερη συνάντηση της Ομάδας των 20 υπό γαλλική προεδρία. Αντικείμενο της πρώτης αυτής συνάντησης είναι να εξασφαλισθεί η σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις χώρες- μέλη ως προς "τη διάγνωση και τη σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων" βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

"Εφ' όσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, γύρω από τους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για την ώρα", δήλωσε η υπουργός οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, "θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας".

"Ελπίζουμε ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς " πρόσθεσε η υπουργός, εξηγώντας παράλληλα ποια είναι η πολιτική που κατ' εξοχήν σκοπεύει να αποφύγει η γαλλική προεδρία:

"Αυτό που δεν θέλουμε" είπε, "είναι το να κάνουμε υποδείξεις στην οποιαδήποτε χώρα για το ότι θα πρέπει να σταματήσει να είναι ανταγωνιστική, η να σταματήσει τις εξαγωγές, ή την κατανάλωση. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία, από την οποία θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε όλοι μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα του πληθωρισμού".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούν στους οικονομικούς κύκλους στο Παρίσι, μια "πιθανή" συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά το διήμερο γύρω από πέντε οικονομικούς δείκτες: ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, συναλλαγματικά αποθέματα, έλλειμμα και δημόσιο έλλειμμα και χρέος , ιδιωτική αποταμίευση.

Εφ' όσον επιτευχθεί μια "από κοινού εκτίμηση" τουλάχιστον στους παραπάνω δείκτες, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσεις στο "μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων" τόσο στην οικονομική διακυβέρνηση όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, δεδομένου ότι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομιών των κρατών-μελών της.

Produced by