18
ΦΕΒ

Κύκλος βίας χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή


 Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με αστυνομικούς στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν μετά τις συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σε πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 231. Ένας νεκρός και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων που έγιναν στη διάρκεια αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Σαναά και στο Άντεν, στην Υεμένη.

Βίαιες διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν και στην πόλη Ζέντεν, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ αστυνομικά τμήματα και ένα γραφείο των επαναστατικών επιτροπών κάηκαν από τους εξεγερμένους πολίτες, αναγράφεται στην ιστοσελίδα της λιβυκής εφημερίδας Quryna.

Στην Υεμένη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 35 τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Σαναά και στο Άντεν, την ώρα που το κύμα αμφισβήτησης εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της Αλ Κάιντα και βρίσκεται στην εξουσία της φτωχής αυτής και ασταθούς χώρας για 32 χρόνια.

Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες έκαναν έκκληση για διαδήλωση την Κυριακή στη μνήμη των δύο "μαρτύρων" που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ταραχές στην Τεχεράνη.

Μπαχρέιν:Φόβοι ότι οι κηδείες των θυμάτων της πλατείας Περλ στη Μανάμα, θα προκαλέσουν νέο κύκλο επεισοδίων

Η κηδεία των νεκρών Σιϊτών διαδηλωτών την Παρασκευή στο Μπαχρέϊν, από την αιματηρή καταστολή των συγκεντρωμένων, στην πλατεία Περλ της πρωτεύουσας Μανάμα, διαδηλωτών, μπορεί να προκαλέσει ένα νέο σημείο λαϊκής αντίστασης, που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων, να συντρίψουν διαδηλώσεις εμπνευσμένες από το παράδειγμα της Αιγύπτου.

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο την Πέμπτη σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ, στα πρότυπα της πλατείας Ταχρίρ στο Κάϊρο.

Όπως καταγγέλλεται, εκτός από τα θύματα, υπάρχουν και περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.

Οι διαδηλωτές προέρχονται από την Σιϊτική πλειοψηφία , που απαιτεί να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην διακυβέρνηση της χώρας. Οι επικήδειες τελετές μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλο πλήθος και να προκαλέσουν οργισμένες αντιδράσεις.

Το Μπαχρέιν κυβερνάται από ένα Σουνίτη Μουσουλμάνο βασιλιά, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στη Σιϊτική κοινότητα.Produced by