18
ΦΕΒ

Θάνατος της G20 η προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα


Ενίσχυση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιθυμεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί . Όπως τόνισε ενώπιον των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, το Ταμείο πρέπει να είναι "ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας".

"Ο συντονισμός ανάμεσα στα μέλη της G20 είναι ένα "καθήκον" για την αντιμετώπιση της κρίσης", υποστήριξε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας το να δοθεί προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα, θα ήταν ο "θάνατος της G20". "Ένα "κεκτημένο της G20 είναι ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών. Εάν δεν κάνουμε τίποτα, οι παγκόσμιες ανισορροπίες θα διευρυνθούν και πάλι", προειδοποίησε.

Ο γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε πως είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση σε μια περίοδο ανάκαμψης. "Ο πειρασμός να δοθεί προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα είναι μεγάλος. Αλλά σας το λέω ξεκάθαρα, αυτό θα ήταν ο θάνατος της G20".

Ενώπιον του Ντομινίκ Στρος Καν, πρόεδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καθόταν στην πρώτη σειρά, μαζί με τον Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σαρκοζί ευχήθηκε οι χώρες μέλη της G20 να μπορέσουν να «εργαστούν για τους κανόνες του παιχνιδιού σε όλους τους τομείς, πράγμα που προϋποθέτει ότι το ΔΝΤ διαθέτει τα μέσα και ενισχυμένη εποπτική εξουσία».


Produced by