21
ΦΕΒ

Απώλειες στις ευρωαγορές(upd)


Πτώση καταγράφουν  οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές με το επενδυτικό κοινό να παρακολουθεί με έντονη νευρικότητα τις ταραχές που πλήττουν τη Μέση Ανατολή και χώρες της Β. Αφρικής.


Την ίδια ώρα οι εξελίξεις, οδηγούν σε ράλι στα εμπορεύματα, ενώ από την κρίση επωφελούνται δολάριο και γεν, με αποτέλεσμα το ευρώ να δέχεται πιέσεις. Στον αντίποδα, τα μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη είναι ενθαρρυντικά.


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,97% στις 6.023 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,42% στις 7.321 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες  1,51% στις 4.094 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3% στις 290,06 μονάδες.

Στα ταμπλό, ράλι 4,4% σημειώνει η μετοχή της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck KGaA, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Βελτίωση για τον PMI στην περιοχή της ευρωζώνης, ρεκόρ για τον γερμανικό Ifo


Επιταχύνθηκε με γρηγορότερο ρυθμό η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο από τον Ιούλιο του 2006, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ.


Ο σύνθετος δείκτης PMI στην ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες από τις 57 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 56,9 μονάδες.

O δείκτης Ifo επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 111,2 μονάδες από τις 110,3 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

ΕΚΤ: Αξιωματούχοι υποστηρίζουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού

Η πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας σηματοδοτεί ίσως την αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι εισαγωγές στις τιμές των καυσίμων πιέζουν.

«Με τον πληθωρισμό πάνω από το 2% και το επίπεδο των επιτοκίων της σε ρεκόρ 1% πρέπει να εξεταστεί αν η κατάσταση ρευστότητας είναι ακόμη κατάλληλη», δήλωσε ο Smaghi, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.


*Να σημειωθεί ότι κλειστή λόγω αργίας, θα παραμείνει σήμερα η Wall Street.
Produced by