21
ΦΕΒ

Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Strauss Kahn(;)


Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν έδωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μερικές ενδείξεις ότι προτίθεται να είναι το 2012 υποψήφιος για την προεδρία στη Γαλλία , δίνοντας στο λόγο του μια κοινωνική απόχρωση και διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία του λείπει.

Ο 61χρονος Στρος-Καν αρνείται προς το παρόν να μιλήσει ρητά για μια υποψηφιότητα, μολονότι οι δημοσκοπήσεις τον κάνουν το μεγάλο φαβορί της κούρσας για την προεδρία με αντίπαλο τον Νικολά Σαρκοζί .

"Ναι, η Γαλλία μου λείπει, όπως σ' όλους τους εκπατρισμένους", δήλωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λε Παριζιάν" που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της. Η φράση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέρος των "ολοένα και λιγότερο ανεπαίσθητων ενδείξεων" μιας προσεχούς υποψηφιότητας του Στρος-Καν στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Σε πολλές παρεμβάσεις του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών επεδίωξε να καλλιεργήσει την εικόνα του ανθρώπου της αριστεράς.

Στην Ευρώπη, "υπερβήκαμε την οικονομική κρίση, αλλά δεν έχουμε υπερβεί την κοινωνική κρίση", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, καθώς το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20).

"Πολλές χώρες έχουν το αίσθημα ότι η κρίση είναι πίσω μας (...) αποφύγαμε την κατάρρευση, όμως δεν αποφύγαμε τους πόνους", δήλωσε.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ δέχεται τακτικά επικρίσεις στους κύκλους της αριστεράς, οι οποίοι θεωρούν πως υπερασπίζεται πλέον μια φιλελεύθερη πολιτική .

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν απάντησε ότι δεν έβρισκε "πολύ δύσκολο" να είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του ΔΝΤ και σοσιαλιστής και πρόσθεσε πως τα οικονοιμκά προγράμματα του θεσμού του οποίου προΐσταται λαμβάνουν υπόψη "τους πιο ευάλωτους".

Για την κυβερνώσα δεξιά, οι εθνικές φιλοδοξίες του Στρος-Καν είναι πλέον αναμφισβήτητες. Ο υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι ο Στρος-Καν ένανε "ένα μεγάλο βήμα προς την υποψηφιότητα".

"Προφανώς θα είναι υποψήφιος του PS, προφανώς θα είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντι, προφανώς θα πρέπει να τον αντικρούσουμε στα σχέδιά του", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουέν.

Πολλά στελέχη της πλειοψηφίας επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στο ότι, όπως υποστηρίζουν, εγκαθιστάμενος επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Στρος-Καν έχασε την επαφή του με τη γαλλική πραγματικότητα.

"Τον ξέραμε απόμακρο, αλλά τον ανακαλύπτουμε υπεροπτικό", δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του προεδρικού κόμματος UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Produced by