21
ΦΕΒ

Αγοραστικός πυρετός στα εμπορεύματα


Ξέφρενο ράλι σημειώνει η τιμή του αργού, διαμορφούμενη σε υψηλά διετίας, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ξεπερνά τα $104 ανά βαρέλι, εξαιτίας των τριγμών στη Μέση Ανατολή, που εγείρουν ανησυχίες για τυχόν αναστάτωση στην παροχή από την Λιβύη.

Παράλληλα, η ΒΡ ανακοίνωσε πως προετοιμάζει την εκκένωση των 40 υπαλλήλων της με τις οικογένειες τους απο την Λιβύη.

Το συμβόλαιο παράδοσης αργού Απριλίου κερδίζει 4,61% στα $90,71 ανά βαρέλι ( απο το  +3,23% στα $88,98 ανά βαρέλι), ενώ το μπρεντ για τον ίδιο μήνα καταγράφει άνοδο 1,8% στα $104,32 ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με αναλυτές της Calyon, ο λόγος που οι τιμές βρίσκουν στήριξη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, η οποία είναι σημαντική παραγωγός πετρελαίου.

Οι μεταβολές στις τιμές πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί φέτος λόγω των ταραχών στη Μέση Ανατολή, την πηγή του ενός τρίτου της παγκόσμιας παραγωγής αργού, καθώς επηρεάζεται η παραγωγή και οι προσπάθειες για σταθεροποίηση της μεγαλύτερης αγοράς εμπορευμάτων.

Καθώς οι αξιωματούχοι από 90 έθνη, συμπεριλαμβανομένου και του Σαουδάραβα υπουργού ενέργειας Ali al-Naimi, συγκεντρώνονται αύριο στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ του Ρυάντ για να βρουν τρόπους να περιορίσουν τις μεταβολές, ο δείκτης μεταβλητότητας των 20 ημερών του αργού έχει ενισχυθεί στο 29,4, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν σε ιστορικό υψηλό στα 12,6.

«Η τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει τόσο τις προσδοκίες για ευθραυστότητα στις ποσότητες αργού όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές ενός πιο αβέβαιου επενδυτικού κλίματος», τόνισε ο Paul Horsnell, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Barclays Capital.


Ανάλογη πορεία και για τα μέταλλα

Την ίδια στιγμή, «άλμα» καταγράφει και η τιμή του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο είναι το πλέον ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχών και κρίσεων.

Το συμβόλαιο παράδοσης χρυσού Απριλίου τερμάτισε με άνοδο 1,33% στα  $1.407 ανά ουγγιά.

Άνοδο 3,6% στα $33,45 ανά ουγγιά κατέγραφε και το συμβόλαιο του αργύρου για τον μήνα Μάρτιο.
Produced by