21
ΦΕΒ

Κυριάρχησαν οι πιέσεις στις ευρωαγορές


Πτωτικό ήταν το κλίμα στις ευρωαγορές , εν μέσω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες έδωσαν σημαντική ώθηση στα εμπορεύματα.

Ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι δηλώσεις Smaghi για αύξηση των επιτοκίων, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων επιβάρυναν τη διαπραγμάτευση.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,12% στις 6.014 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,41% στις 7.321 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,44% στις 4.097 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% στις 290,06 μονάδες.

Βελτίωση για τον PMI στην περιοχή της ευρωζώνης, ρεκόρ για τον γερμανικό Ifo


Επιταχύνθηκε με γρηγορότερο ρυθμό η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο από τον Ιούλιο του 2006, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ.


Ο σύνθετος δείκτης PMI στην ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες από τις 57 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 56,9 μονάδες.

O δείκτης Ifo επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 111,2 μονάδες από τις 110,3 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

ΕΚΤ: Αξιωματούχοι υποστηρίζουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού

Η πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας σηματοδοτεί ίσως την αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι εισαγωγές στις τιμές των καυσίμων πιέζουν.

«Με τον πληθωρισμό πάνω από το 2% και το επίπεδο των επιτοκίων της σε ρεκόρ 1% πρέπει να εξεταστεί αν η κατάσταση ρευστότητας είναι ακόμη κατάλληλη», δήλωσε ο Smaghi, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.


*Να σημειωθεί ότι κλειστή λόγω αργίας, θα παραμείνει σήμερα η Wall Street.

Produced by