22
ΦΕΒ

Ξέφρενο ράλι για το αργό, σχεδόν 10%!


Ξέφρενο ράλι που ξεπερνά το 9% καταγράφει η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη, καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι προχώρησε στη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Τρίπολη, προκαλώντας λουτρό αίματος και έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η Λιβύη είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στη Βόρεια Αφρική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και την εφαρμογή μιας ακόμα πιο «σφικτής» νομισματικής πολιτικής, όπως σχολιάζει ο Timothy Moe, αναλυτής της Goldman Sachs.

«Η έκρυθμη κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σαφώς επηρεάζει την επενδυτική διάθεση, με την αβεβαιότητα και την πολιτική αποσταθεροποίηση να εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο στην περιοχή», εκτιμά ο Jeong Jae, fund manager, της BNP Paribas Asset Management.

Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αργό πετρέλαιο σημείωνε ράλι 9,2% στα $98 το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κέρδιζε 2,2% πάνω από τα $108/βαρέλι.Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το αργό, ενισχυόταν 8,9% στα $93,90/βαρέλι.

«Το μεγάλο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, είναι οι τιμές του πετρελάιου. Αν ξεπεράσουν τα $120 το βαρέλι στο επόμενο τρίμηνο, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε επιβράδυνση της ανάκαμψης», σχολιάζει ο Arjuna Mahendran, στρατηγικός αναλυτής της HSBC Private Bank.

Να σημειωθεί ότι ήδη πολλές πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα.


Produced by