22
ΦΕΒ

Aγορές: Ώρα για διόρθωση;


Με την επενδυτική ψυχολογία στο ζενίθ, τα εμπορεύματα να καταγράφουν ράλι, τον πληθωρισμό να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για άνοδο των επιτοκίων, οι διεθνής επενδυτικοί οίκοι στις τελευταίες αναλύσεις στρατηγικής προβλέπουν ανοιξιάτικη διόρθωση στα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, η έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, έχει εκτινάξει τις τιμές των εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε σε υψηλά δύο χρόνων ενώ ο χρυσός ξεπέρασε τα 1.400 δολάρια/ουγγιά. Ανοδικά κινούνται και τα υπόλοιπα εμπορεύματα όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, ο καφές.

Το ράλι στα εμπορεύματα αναπόφευκτα οδηγεί σε άνοδο τον πληθωρισμό γεγονός που ανησυχεί οικονομολόγους και κεντρικούς τραπεζίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Juergen Stark και ο Mario Draghi εξέφρασαν φόβους για την συνεχιζόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού και μάλιστα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει πιο σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Bundsbank , Axel Weber, δήλωσε ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει στο 1,25% το επιτόκιο του ευρώ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με το ότι η bullish διάθεση των επενδυτών βρίσκεται σε πολυετή υψηλά οδηγούν τα φημισμένα τμήματα ανάλυσης στο να αναμένουν διορθωτική κίνηση στις αγορές το προσεχές διάστημα.

Bank of America Merrill Lynch

Πωλητής στις μετοχές δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch συμβουλεύοντας τους επενδυτές να αυξήσουν την ρευστότητά τους. Ο οίκος θεωρεί πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ το 70% των αναλυτών σε δημοσκόπηση που διενήργησε η Bank of America Merrill Lynch πιστεύουν ότι ο Bernanke θα συσφίξει την νομισματική πολιτική τον επόμενο χρόνο.

Morgan Stanley

Αρνητικό παράγοντα για τις αγορές θεωρεί η Morgan Stanley το συνεχιζόμενο ράλι στα εμπορεύματα, το οποίο σύμφωνα με τον οίκο πιθανόν να οδηγήσει σε διόρθωση τις μετοχές. «Ιστορικά, κάθε φορά που οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται κατά 85-90% ή περισσότερο σε διάστημα ενός χρόνου, ακολουθεί είτε μία ύφεση (1975, 1980, 1990, 2000, 2008) ή μία περίοδος σοβαρών φόβων για την ανάπτυξη (1987)», επισημαίνει η Morgan Stanley. «Οι τιμές θα πρέπει να κινηθούν προς τα υψηλά του 2008 για να δούμε μία αντίστοιχη αύξηση φέτος», υπολογίζουν. Ο οίκος ανησυχεί πως λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων η ΕΚΤ ή η Fed θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια.

Credit Suisse

Αν και η Credit Suisse αναβάθμισε την τιμή στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 1.450 μονάδες από 1.350 μονάδες προηγουμένως , ωστόσο περιμένει σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μία περίοδο συσσώρευσης, αλλά όχι κάποια σοβαρή διόρθωση στα χρηματιστήρια. Όπως επισημαίνει ο οίκος μια πτωτική κίνηση στις αγορές θα μπορούσε να προκληθεί εάν η ψυχολογία των επενδυτών σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απογοητεύσουν με τη λύση τους για την ευρωπαϊκή κρίση, εάν οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινηθούν πάνω από το 2% ή εάν υπάρξει σημαντική περαιτέρω αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

Bασιλική Ζησιμοπούλου

Produced by