22
ΦΕΒ

Θαπατέρο: Αισθάνομαι σαν να είμαι σε μάχη


«Κερδίζουμε τη μάχη, αλλά είμαστε ακόμη σε εγρήγορση, επειδή πρέπει να υλοποιήσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έφεραν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», τόνισε στο πρακτορείο Reuters, o ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουί Θαπατέρο.


«Αισθάνομαι σαν να είμαι σε μάχη από το τελευταίο τρίμηνο του 2008», υποστήριξε, καθώς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και επιταχύνθηκε η εφαρμογή του, αφότου η Ιρλανδία ζήτησε οικονομική στήριξη από την Ευρώπη. Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πώληση μετοχών στον κρατικό οργανισμό λαχείων και τον οργανισμό διαχείρισης των αεροδρομίων, ενώ τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις υπέγραψαν κοινωνική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Θαπατέρο επιδιώκει να κάνει έως τα μέσα Μαρτίου πιο ελαστικό το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε αυτές να γίνονται σε επίπεδο επιχείρησης παρά σε κλαδικό επίπεδο και να συνδέουν τους μισθούς με την παραγωγικότητα, όχι μόνο με τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε ότι θα ήθελε να προσδώσει δεσμευτική νομική ισχύ σε μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά το σύνταγμα της χώρας του καθιστά αδύνατη την ενσωμάτωση του "φρένου χρέους", όπως στη Γερμανία. Τονίζει, ωστόσο, ότι "είμαστε μέρος της κουλτούρας της μέγιστης δημοσιονομικής σταθερότητας", προσθέτοντας ότι "υπάρχει συναίνεση για αυτό των δύο μεγάλων κομμάτων".
Produced by