22
ΦΕΒ

"Προετοιμαστείτε για σοκ απο την Μέση Ανατολή"


Μικρή σημασία έδωσαν στις εξεγέρσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας οι αγορές παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Mohamed El Erian, διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times, «το σκηνικό τώρα αλλάζει μετά τη «μετάδοση» των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή. Είναι κατανοητό πως η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν ανήκουν στις χώρες που έχουν συστημική επιρροή στις αγορές, καθώς δεν είναι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, δεν χρωστούν πολλά σε τράπεζες της Δύσης και δεν είναι σημαντικοί εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Ωστόσο είναι καταλύτες ενός γενικότερου φαινομένου αλλαγής που κερδίζει το συστημικό ενδιαφέρον. Οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν σε Αλγερία, Μπαχρέιν και Υεμένη, χώρες σημαντικές για την παγκόσμια ζήτηση και τη δυναμική των τιμών.

Με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, οι αγορές θα ωθήσουν τις τιμές πετρελαίου υψηλότερα, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την παροχή του πετρελαίου». ……..


«Βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις αυτές θα προκαλέσουν στασιμοπληθωριστικές τάσεις για την παγκόσμια οικονομία για τρεις λόγους:

1) οι υψηλότερες τιμές θα αυξήσουν τοπ κόστος παραγωγής και θα ασκήσουν πιέσεις σε όλα τα εμπορεύματα. 2) Οι τάσεις για συγκέντρωση θα επιτείνουν τις πιέσεις στα εμπορεύματα, 3) Η περιοχή θα αποτελέσει μικρότερη αγορά για τις εξαγωγές άλλων χωρών.

Η οικονομική πραγματικότητα μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για τις χώρες της Δύσης που δεν έχουν επιλογή παρά να αντιδράσουν στη ρευστή κατάσταση. Σε τοπικό επίπεδο, είναι θεατές στις εξελίξεις των εξεγέρσεων». ….

Καταλήγοντας, ο El Erian προβλέπει αντίδραση των αγορών στο μεταβαλλόμενο outlook τόσο για την περιοχή όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλές τιμές στα εμπορεύματα θα επιφέρουν μεγάλη αποστροφή ρίσκου από τους επενδυτές.
Produced by