24
ΦΕΒ

Ξεπέρασε τα $100 το αργό(upd)


Συνεχίζεται το ξέφρενο ανοδικό ράλι για το αργό πετρέλαιο, με το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να σκαρφαλώνει πάνω από τα $102 το βαρέλι, καθώς η βία στη Λιβύη καλά κρατεί και δεν υπάρχουν προς το παρόν σημάδια για αποκλιμάκωση της έντασης.

Χθες το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου «χτύπησε» για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια τα 100 δολάριο το βαρέλι, ενώ σήμερα ενισχύεται για έκτη διαδοχική ημέρα. Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα $114/βαρέλι.

Όπως σχολιάζει η Goldman Sachs, το ρίσκο διατήρησης της ανοδικής τάσης είναι αυξημένο, ενώ μειώνεται η ικανότητα του ΟΠΕΚ να απορροφήσει τις όποιες παρενέργειες προκύψουν στην παροχή πετρελαίου, από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank, υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα σε Λιβύη και Βόρεια Αφρική, επανέφεραν στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους. «Το πόσο υψηλότερα μπορούν να φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου, θα εξαρτηθεί από την διάδοση των διαμαρτυριών στην περιοχή».

Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου, ενισχυόταν σχεδόν 5% στα $102,67 το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφτασε να ενισχύεται έως τα $103,41. Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κέρδιζε 6% στα $117,85 το βαρέλι.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο "Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου ενισχύου το φάσμα της διπλής ύφεσης", αναφέρει ότι μία σημαντική αύξηση των τιμών του "μαύρου χρυσού" που θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, μέσα από τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα απειληθεί, αν οι τιμές φθάσουν τα 120 δολάρια το βαρέλι και διατηρηθούν στο επίπεδο αυτό.

«Άλμα» των τιμών του πετρελαίου στα $220 το βαρέλι, «βλέπει» η Nomura , σε περίπτωση που η αναταραχή που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική, επηρεάσει τις εξαγωγές από την Λιβύη και την Αλγερία.

«Εάν προκύψει πρόβλημα από τη Λιβύη και την Αλγερία, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα $220/βαρέλια και η δυνατότητα του ΟΠΕΚ στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε επίπεα αντίστοιχα με αυτά που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, αλλά και το 2008, όταν η τιμή του αργού «χτύπησε» τα $147», αναφέρει σε ανάλυσή της η Nomura.

Μ.Π.

Produced by