24
ΦΕΒ

Γερμανικό "μπλόκο" στην αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF


Ψήφισμα από τη Βουλή της χώρας (Bundestag), προωθεί η γερμανική Κυβέρνηση, με το οποίο θα αποκλείεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism),  να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με προβλήματα χρέους για να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους από τη δευτερογενή αγορά, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ψήφισμα φαίνεται βέβαιο ότι θα τεθεί για έγκριση από τη Bundestag στις 17 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου πρέπει να συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη .

Το ψήφισμα θα θέτει τους όρους, με τους οποίους η Bundestag θα είναι διατεθειμένη να εγκρίνει τις αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, ώστε να ιδρυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Αν και οι προτάσεις του ψηφίσματος δεν αφορούν άμεσα τη λειτουργία του ΕΤΧΣ, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Γερμανία είναι πιθανό να επιμείνει να εφαρμοστούν και σε αυτό οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για τον ΕΜΣ.

Η απόρριψη της δυνατότητας του ΕΜΣ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, προσθέτει το δημοσίευμα, θα θέσει τη γερμανική Κυβέρνηση σε δυνητική τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης.

Το ψήφισμα, αναφέρει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η σκληρή διαπραγματευτική θέση της γερμανικής κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής, θέτοντας αυστηρές "κόκκινες γραμμές" και στέλνοντας σαφές σήμα στις άλλες χώρες-μέλη για τους όρους, με τους οποίους η Γερμανία θα παρέχει οικονομική στήριξη.

Produced by