24
ΦΕΒ

Trichet: Με φειδώ οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα


«Ψαλίδι» στις αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα συστήνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean Claude Trichet. Ειδικότερα, μιλώντας στη Λιέγη για την ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη , τόνισε πως ο δημόσιος τομέας πρέπει να καθορίζει τα επίπεδα των αμοιβών του, έχοντας κατά νου τις συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας – «πρέπει να έχει συνείδηση του ρόλου του ως υπόδειγμα».

Επεσήμανε δε πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος - αφού, δηλαδή, υπολογισθούν οι αυξήσεις της παραγωγικότητας - πρέπει να είναι συνεπές με το στόχο για τον πληθωρισμό. Το κόστος μισθοδοσίας στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί, είπε, κατά μέσο όρο στο 10% του εγχώριου ΑΕΠ και πάνω από 20% των αμοιβών όλων των εργαζομένων.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι σε μία νομισματική ένωση είναι ουσιαστικό να αποφευχθούν μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις με την άσκηση υγιών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στις μεγάλες αποκλίσεις που σημειώθηκαν στη δεκαετία από το 1999 έως το 2009 όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά, οι αυξήσεις κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη ήταν 40%, ενώ στη Γερμανία ήταν 19%, ενώ στην Ιρλανδία και την Ελλάδα μεγαλύτερες από 100% και σχεδόν κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια περίοδο, το ονομαστικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε 24% σωρευτικά στο σύνολο της Ευρωζώνης. Στην Αυστρία και τη Γερμανία, το κόστος αυτός αυξήθηκε κατά 13% και 8%, αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα και την Ιρλανδία αυξήθηκε κατά 34% και 38%, αντίστοιχα.
Produced by