25
ΦΕΒ

"Νηνεμία" στην αγορά πετρελαίου


Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2009, οδεύει η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά το ράλι που πυροδότησε η εξέγερση στη Λιβύη και η βίαιη καταστολή της, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου αλλά και για πιθανή εξάπλωση της κρίσης και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά, μετά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, της ΙΕΑ και μελών του ΟΠΕΚ , πως το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα στρατηγικά αποθέματα.

Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε πως αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να καλυφθεί, προκαλώντας ανακούφιση σε επενδυτές και αναλυτές. Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε στους οικονομικούς παράγοντες πως δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τόνισε πως οι τιμές πετρελαίου θα μπορέσουν να «αποτινάξουν» την κρίση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική και πως θα σταθεροποιηθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, δήλωσε πως υπάρχει μία σημαντική επάρκεια στα στρατηγικά αποθέματα των μεγάλων οικονομιών του κόσμου για να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση μίας διαταραχής στον εφοδιασμό.

Ο υπουργός Ενεργείας και Μεταλλείων της Αλγερίας Γιουσέφ Γιούσφι δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ΟΠΕΚ θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την πετρελαϊκή αγορά σε περίπτωση διαταραχών στην τροφοδοσία.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντική διατάραξη της αγοράς εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ιλίζι, στη νοτιοανατολική Αλγερία, κοντά στη μεθόριο με τη Λιβύη.

"Αλλά, εάν διαπιστωθεί αναταραχή, ο ΟΠΕΚ θα λάβει αποφάσεις για τη διασφάλιση της αγοράς", πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι προτίθεται να καλύψει υα όποια προβλήματα προκύψουν στον εφοδιασμό πετρελαίου, βοήθησαν στο να περιοριστεί η ανησυχία», σχολιάζουν στρατηγικοί αναλυτές της RBC.

Από την πλευρά τους αναλυτές της BNP Paribas, εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν προβλέπεται σύντομη αποκλιμάκωση στις εντάσεις που επικρατούν σε Βόρεια Αφρική Και Μέση Ανατολή.

Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αργό πετρέλαιο ενισχυόταν κατά 69 σεντς στα $97,97 το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης. Χθες υποχώρησε στα $97,28, αφού νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει στα $103,41.

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κέρδιζε 1,2% ή $1,36 στα $112,72 το βαρέλι στις συναλλαγές του Λονδίνου. Αυτή την εβδομάδα το μπρεντ έχει κερδίσει 9,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβρη του 2009.

Μ.Π.
Produced by