25
ΦΕΒ

Ισπανία: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών καυσίμων


Έκτακτα μέτρα στην ενεργειακή της πολιτική ανακοίνωσε η Ισπανία ώστε ν’ αντιμετωπισθεί η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου ένεκα των γεγονότων στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, από τις 7/3 η ανώτατη ταχύτητα στους αυτοκινητοδρόμους θα μειωθεί από τα 120 στα 110 χλμ./ώρα, η τιμή των εισιτηρίων στα τραίνα για τις μικρές αποστάσεις θα μειωθούν κατά 5% και το ποσοστό των βιοκαυσίμων στην αγορά θα αυξηθεί από το 5,8 στο 7%.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπακάλμπα, στόχος είναι «να εξοικονομηθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μειωθούν τα ενεργειακά μας έξοδα, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες ημέρες και δεν προβλέπονται να μειωθούν».

Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, τα μέτρα αυτά θα ευνοήσουν τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης κατά 15% και του πετρελαίου κίνησης κατά 11%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας Μιγέλ Σεμπαστιάν, η εξέγερση στη Λιβύη δεν θέτει αυτή καθαυτή σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της χώρας σε πετρέλαιο, αλλά σαφώς θα έχει σημαντική επίπτωση καθώς σε κάθε αύξηση κατά 10 ευρώ στο βαρέλι πετρελαίου η ισπανική οικονομία χάνει 6 δισ. ευρώ. Το ποσοστό του πετρελαίου που εισάγει η Ισπανία από τη Λιβύη φθάνει μόλις το 13% και μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από άλλον πάροχο, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 2%.


Produced by