27
ΦΕΒ

Πολιτικός δυναμίτης… η Ελλάδα


Ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου εκφράζει ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της "επιτροπής σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης.

"Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα "πακετάρονται" μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί . Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος", λέει ο κ. Φελντ σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (τεύχ. 9/2011).

"Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ", λέει ο κ.Φελντ.

Όπως σημειώνει "η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη , δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης", λέει ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί".

Για το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" ο κ. Φελντ διαβλέπει τον κίνδυνο να εμπλακεί η γερμανική κυβέρνηση περισσότερο απ' όσο πρέπει με την γαλλική ιδέα περί ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
"Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο περισσότερος συντονισμός σημαίνει συχνά λιγότερο ανταγωνισμό. Στην καλύτερη περίπτωση τα κράτη με τη μικρότερη ανταγωνιστικότητα προσπαθούν να πλησιάσουν αυτά με τη μεγαλύτερη, Όμως, στη χειρότερη περίπτωση συμβαίνει το αντίστροφο και τα κράτη με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα δέχονται πιέσεις ώστε να υποχωρήσουν προς το μέσο όρο", λέει ο κ. Φελντ.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και "την ανάγκη για αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη", σε ένα τηλεφώνημα που έγινε το Σάββατο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Κριτική στην Μέρκελ

Κριτική στην κυβέρνηση της Μέρκελ για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομική κρίσης διατυπώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ SPD.

"Η ευρωπαϊκή γραμμή της κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στους γείτονες και εταίρους μας στην Ευρώπη", λέει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (Βιρτσαφτσβόχε, τεύχ. 9/2011). Σε περίοδο κρίσης στην Ευρώπη η προσδοκία από τη Γερμανία είναι να μην αποποιείται των ευθυνών της. "Ανάληψη ευθύνης για την Ευρώπη δεν σημαίνει να εμφανίζονται ξαφνικά γαλλο-γερμανικά χαρτιά", λέει ο κ. Σταϊνμάιερ.

Από την περίοδο της διαμάχης για τη βοήθεια στην Ελλάδα δεν συζητείται πλέον, τί είναι απαραίτητο για την Ευρώπη, αλλά μόνο για επί μέρους βήματα που μπορούν να διασφαλίσουν τη συναίνεση μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. "Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από μία ευρωπαϊκή γραμμή. Η γερμανική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη συναίνεση στην πολιτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που στη Γερμανία ήταν παραδοσιακά πολύ μεγάλη.
Ο κ. Σταϊνμάιερ προσθέτει ότι ζήτησε να υπάρξει εγκαίρως, πριν τη Σύνοδο της Ε.Ε. συζήτηση, για μία τοποθέτηση της Καγκελαρίου στο Κοινοβούλιο. "Η κυβέρνηση αρνείται, όπως επίσης αρνείται κάθε δημόσια αντιπαράθεση για την τοποθέτησή της στα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής".

Produced by