28
ΦΕΒ

Μίνι ανασχηματισμός στη Γαλλία


Μέσω των βραδυνών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών Αλλιό- Μαρί, αργά χθες το απόγευμα, την οποίαν και αποδέχθηκε.

Με τον μίνι- ανασχηματισμό ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί τη διάσωση της γαλλικής διπλωματίας, που τελευταία έχει δεχθεί πυρά ακόμα και από βουλευτές της πλειοψηφίας, αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον νυν υπουργό Άμυνας Αλέν Ζιπέ.

Για το υπουργείο Άμυνας εκλήθη στην κυβέρνηση ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ (Gerard Longuet), ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν (Claude Gueant) αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών απ' όπου απομακρύνεται ο Μπρις Ορτεφέ (Brice Hortefeux) o oποίος παραμένει ως σύμβουλος στον πρόεδρο.

Με μια παρέμβαση εξι λεπτών από το γραφείο του στο παλάτι των Ιλισίων ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δικαιολόγησε την απόφασή του για τον ανασχηματισμό εξαιτίας "της τεράστιας αναστάτωσης" στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο "ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων ".

Produced by